5 sfaturi pentru îngrijirea corectă a bijuteriilor
5 sfaturi pentru îngrijirea corectă a bijuteriilor
Bijuteriile sunt obiecte prețioase, nu doar prin valoarea lor intrinsecă, ci și prin cea sentimentală pe care le-o atribuim de multe ori. Fie că sunt moșteniri de familie sau piese achiziționate de-a lungul timpului, bijuteriile realizate din materiale prețioase sunt o investiție importantă pe termen lung, nu doar financiară ci și sentimentală.Valoarea și calitatea bijuteriilor confecționate din aur sau argint se reflectă nu doar în gramajul propriu-zis, în tăietura sau transparența pietrei prețioase (dacă e cazul) sau a materialului, ci și prin felul în care acestea sunt păstrate de-a lungul timpului. Întreținute corect, bijuteriile își păstrează mai bine calitățile și, deci, valoarea în timp. Fiecare tip de metal nobil–aur, argint sau platină–necesită o îngrijire specială, adică un mod specific de depozitare, păstrare și curățare, astfel încât să-și păstreze calitățile. Durabilitatea și aspectul lor au de suferit dacă nu le păstrăm și le curățăm în funcție de tipul de material.Din acest motiv, este important să acordăm atenție și un tip de întreținere specifică fiecărui tip de material sau piatră prețioasă. Producătorii de bijuterii recomandă ca acestea să fie întreținute și curățate regulat, cu materiale specifice.Îți oferim, mai jos, 5 sfaturi pentru îngrijirea corectă a bijuteriilor din aur, argint, sau care au pietre prețioase. Întreținute corespunzător, te vei putea bucura mult timp de aspectul și de calitatea lor, și le vei putea lăsa moștenire mai departe, deoarece acestea pot fi considerate o investiție valoroasă.
Depozitează bijuteriile în cutii speciale
Unul din cele mai importante aspecte pe care trebuie să le acorzi întreținerii bijuteriilor este cel al depozitării lor. Fie că sunt din aur, argint sau platină, ori conțin pietre prețioase sau semiprețioase, bijuteriile trebuie păstrate în săculeți sau cutii speciale de depozitare, realizați, de obicei, din catifea, mătase ori saten. În acest fel, ele sunt protejate de praf, umezeală sau zgârieturi. În plus, este bine să păstrezi, pe cât posibil, fiecare obiect separat, mai ales, dacă nu sunt din același tip de metal.Nu uita să îți achiziționezi un astfel de săculeț special și pentru momentele în care călătorești, pentru a feri bijuteriile de intemperii sau șocuri mecanice.
Apelează la o curățare ușoară pentru obiectele din aur
Obiectele din aur masiv, spre deosebire de cele din argint, nu necesită o îngrijire cu substanțe speciale. Calitatea lor nu se alterează în timp, dar, își pot pierde din strălucire sau pot suferi mici zgârieturi ale suprafeței. Chiar dacă majoritatea bijuteriilor sunt tratate la suprafață prin introducerea a diverși aditivi sau printr-o finisare specială care să le crească rezistența, metalele sunt supuse deteriorării fizice sau chimice, deopotrivă. Curăță bijuteriile din aur cu apă călduță și detergent, sau cu o soluție formată din apă caldă, sare și bicarbonat, și vei vedea că își vor recăpăta strălucirea. În cazul în care sunt acoperite cu substanțe grase, de exemplu, cele provenite de la cremele de corp sau parfum, este bine să le cureți, imediat, cu spirt sau cu alcool. Mai mult, de la magazinele specializate, îți poți achiziționa substanțe speciale destinate lustruirii și întreținerii obiectelor din aur sau argint.
Piesele din argint necesită o îngrijire specială
Spre deosebire de obiectele din aur, care își păstrează calitățile timp îndelungat, cele din argint sunt supuse deteriorării mai rapide, în special, din cauza oxidării ce are loc la suprafața lor. În plus, pH-ul pielii afectează și el suprafața bijuteriilor și duce la înnegrirea rapidă a acestora. De aceea, pentru a-ți păstra în stare bună piesele tale din argint, îngrijește-le, periodic. Ai nevoie de o periuță veche de dinți și o soluție preparată fie din bicarbonat de sodiu și apă călduță fie din zeamă de lămâie și ulei de măsline.De asemenea, de mare ajutor este și o soluție preparată din apă fiartă, sare și bicarbonat, care va îndepărta toate petele formate pe suprafața bijuteriilor. Pune-le timp de 10-15 minute în acest lichid și acoperă vasul cu o folie de aluminiu. Sarea va ajuta la îndepărtarea reziduurilor, iar bicarbonatul va reda pieselor luciul specific.La un filigran delicat de exemplu, metoda necesită, pe lângă o atenție deosebită, și o perie cât se poate de fină. Atenție, însă, dacă bijuteriile au pietre prețioase, trebuie să acorzi mare atenție felului în care le cureți. O perie poate slăbi piatra din montura ei, deci, încearcă mai bine curățarea cu o cârpă fină. De asemenea, nu uita să păstrezi argintul în cutii sau săculeți speciali de depozitare, deoarece, oxidarea lui inevitabilă duce la înnegrirea sau pierderea luciului.
Protejează bijuteriile de șocuri mecanice
În privința îngrijirii corecte a bijuteriilor, contează foarte mult felul în care protejezi fiecare tip de material în parte. De exemplu, bijuteriile care au și pietre prețioase sau semiprețioase, sunt mai supuse riscului de a suferi șocuri mecanice, din cauza formei lor mai proeminente. Cea mai mare problemă, într-o astfel de situație, este că piatra valoroasă se poate desprinde din montură. Cel mai bine este să te asiguri că acestea sunt bine fixate și să apelezi la un specialist pentru asta, indiferent dacă e vorba de inele, coliere sau brățări.
Lasă bijuteriile acasă când lucrezi cu anumite substanțe sau când mergi la bazin
Toate obiectele realizate din metale sau pietre prețioase suferă deteriorări mecanice sau fizico-chimice, în timp. Chiar dacă suprafața bijuteriilor e tratată special, atunci când sunt realizate, ea poate fi erodată de diferite substanțe. De exemplu, spre deosebire de aur, argintul este afectat de clor, apă termală sau chiar apă sărată. De aceea, nu le purta la bazin, dar și dacă faci duș, saună, sport sau lucrezi cu diverse soluții de curățare. Mai mult, în bucătărie, riști să pierzi din montură pietrele prețioase de pe anumite inele, în special, dacă lucrezi cu aluaturi, de exemplu. Un alt inconvenient este faptul că, în cazul bijuteriilor cu filigran fin, acesta se poate acoperi cu substanțele folosite în bucătărie și va fi foarte dificil de curățat, ulterior. Asigură-te că scoți inelele de pe deget în acest caz.Dacă ții cont de aceste sfaturi, îți vei putea întreține și curăța, periodic, bijuteriile, pentru ca acestea să se păstreze în cea mai bună formă. Dacă observi, însă, că nu ai reușit acest lucru, așa cum ți-ai dorit, nu ezita să apelezi la serviciile unui bijutier, care le va reda imediat strălucirea specifică și le va proteja cu mare atenție.