7 motive ca să investești în bijuterii din aur
Aurul este cel mai iubit metal și, de mii de ani, reprezintă simbolul valorii și al bogăției. Multe s-au schimbat în ultimele secole, nu și fascinația oamenilor pentru acest metal prețios. De aceea, investiția în bijuterii de aur se dovedește, încă, o idee excelentă. Iată care sunt principalele avantaje pentru care este rentabil să-ți utilizezi banii pentru achiziționarea unor piese deosebite din aur: brățări, lănțișoare, medalioane, cercei, ceasuri, accesorii cu sau fără pietre prețioase și monturi fine.
1. Sunt ușor de revalorificat
Un avantaj important pe care îl ai atunci când alegi să-ți investești banii în bijuterii de aur este faptul că acestea sunt ușor de revalorificat. Astfel, la nevoie, poți să le vinzi, să le amanetezi sau să le prezinți drept garanție pentru diverse forme de împrumut.
Vei regăsi lingouri și bijuterii de aur în portofoliul marilor investitori, pentru că reprezintă o opțiune excelentă de diversificare a portofoliului, cu riscuri minime și beneficii maxime.
2. Sunt accesorii care îți vor completa mereu ținuta
O caracteristică interesantă a acestor investiții în bijuterii de aur este posibilitatea de a le purta ca podoabe. Dincolo de valoarea lor financiară, ele au și o certă valoare estetică și reprezintă accesorii de lux care desăvârșesc ținute de gală și acompaniază, cu succes, cele mai sofisticate creații ale marilor designeri de modă.
3. Cererea pentru bijuterii este tot mai mare
Dacă folosești sintagma aur preț, fie la vânzare fie la cumpărare, vei observa că bijuteriile sunt foarte bine cotate, iar cererea este în creștere. Oamenii sunt interesați de piese fin lucrate și care înglobează valoare adăugată prin manoperă, vechime, istorie. Această tendință crește considerabil rentabilitatea pentru investiții în bijuterii de aur.
4. Poți găsi chilipiruri care vor crește enorm în valoare
Pe piața online și în diverse consignații sau case de amanet poți găsi adevărate chilipiruri pe care să le achiziționezi la prețuri foarte convenabile și să le revinzi avantajos, ca să obții profituri frumoase. Acest lucru nu prea este posibil la alte investiții; nici măcar la cele imobiliare nu poți spera la o marjă de profit atât de spectaculoasă. Cererea de bijuterii de aur are o creștere medie anuală de 19%, așa că perspectivele sunt favorabile pentru investiții pe termen mediu și lung.
5. Au o creștere de valoare constantă pe termen lung
Cu aurul nu ai cum să dai greș, pentru că are o creștere de valoare pe termen lung. Există bijuterii istorice, atestate de evaluatori și pe care le poți obține la licitațiile organizate în România și în străinătate. Este vorba despre bijuterii vechi din aur și bijuterii cu diamant care aparțin unor stiluri consacrate: art nouveau, baroc, victorian etc. Chiar dacă sunt perioade în care anumite piese, stiluri sau monturi sunt mai căutate decât altele, până la urmă moda revine și investițiile în bijuterii de aur se vor dovedi rentabile, pe termen lung.
6. Le poți transmite din generație în generație
Simbolistica este foarte importantă pentru diferitele tipuri de bijuterii de aur, iar piesele care se transmit de la o generație la alta au o mare valoare. Și nu doar sentimentală. Dacă știi cum se curăță aurul, ocupă-te de inelul, medalionul sau cerceii primiți de la bunica și dă-le o nouă strălucire. Vei fi surprinsă cât de frumoase și de valoroase sunt. Dacă, la rândul tău, vrei să lași ceva însemnat copiiilor, ca amintire și ca element de siguranță financiară, alege bijuterii de aur.
7. Îți oferă șansa de a intra în lumea colecționarilor
Este clar pentru toată lumea că investiția în bijuterii de aur reprezintă și o investiție în artă. Aurul este un metal nobil, strălucitor și potrivit în numeroase contexte. Îl găsim sub formă de aur galben, alb sau roșu, combinat cu alte metale precum platină sau argint și, deseori, utilizat pentru bijuterii cu pietre prețioase și accesorii vestimentare din materiale scumpe.
Bijuteriile faimoase ale lumii sunt cuprinse în cataloage speciale și sunt vândute la licitație, exact ca tablourile sau alte opere de artă. Aproximativ 75% din totalul de aur de pe piață este sub formă de bijuterii, ceea ce dovedește încă o dată importanța acestor podoabe strălucitoare.
Trebuie să te decizi ce fel de investitor vrei să fii: unul care cumpără fiecare piesă în funcție de cantitatea de aur din care este realizată sau unul care achiziționează bijuterii de la branduri renumite pe plan internațional: Cartier, Tiffany sau Antique. În cazul bijuteriilor de designer, prețul este mai ridicat, datorită originalității obiectelor și valorii materialelor din care au fost realizate.
Există și ceasuri de lux placate cu aur sau realizate din aur, pe care le achiziționezi ca pe niște veritabile bijuterii și care reprezintă, de asemenea, o investiție la fel de rentabilă. Alege să plasezi sume importante în aur și bijuterii, ca să-ți asiguri confortul financiar și să te bucuri de obiecte frumoase, pe care trecerea timpului nu le afectează, dimpotrivă, le șlefuiește frumusețea și valoarea.