Aur vs. Rezerva de Active a FMI: detașare extremă

Cum putem explica scăderea aurului în zona de $1,300 per uncie în mai puțin de o săptămână?

Aici sunt câțiva dintre factori: • George Soros (economist, om de afaceri miliardar) și-a înjumătățit posesiunile în aur din ETF (fond de tranzacționare la bursă) cu 55% în cel de-al patrulea trimestru al anului 2012. • Acesta nu a fost singurul: posesiunile în aur la GLD (fond de tranzacționare la bursă) s-au contractat în tot decursul anului și au scăzut cu aproape 12.2% în prezent. • La 10 aprilie, Goldman Sachs, fiind una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfăsoara activităti de investiții bancare, a averizat asupra faptului că aurul ar putea ajunge mai jos și că acesta își va scădea prețul țintă.

Piața rezervelor de active

Piața rezervelor de active este cel mai bine întruchipată de către viitoarele schimburi. Prețurile pe care le vedem cotate toată ziua și oscilând sus, jos sunt luate din perspectiva ultimelor tranzacționări, vizând contracte cu active cumpărate cu scopul de a fi revândute. Piețele vizând contracte cu active cumpărate cu scopul de a fi revândute sunt speciale deoarece foarte puține mărfuri fizice sunt tranzacționate. Odată ce o piață suferă mutări dramatice umarile acestor mutări se regăsesc de obicei sub formă luării unor măsuri de mântuială, lichidare a pozițiilor și a deciziilor superficiale. Astfel, ceea ce s-a întâmplat recent s-a datorat unei vânzări masive a 400 de tone de aur ce au lovit piața simultan. În câteva minute prețul a căzut abrupt iar pe perioada a două zile a rezultat cea mai mare cădere a prețurilor aurului din ultimii 30 de ani, ajungând să scadă cu 200$ per uncie. Încă nu cunoaștem entitatea care a făcut lucrul acesta, însă putem determina că este una puternică, modul în care a operat nu a vizat obținerea de profit de pe urma vânzării a 400 tone de aur ci mai degrabă a vizat scăderea prețului aurului. Poate fi chiar o Bancă Centrală, nu cunoaștem, însă, acest gen de activitate a rezultat în cea mai mare scădere a prețului aurului din ultimii 30 de ani, ridicând mai mult decât suspiciuni atunci când luăm în considerare cât de important este prețul aurului pentru multe dintre piețele de pe tot globul.

Pot piețele să fie influențate de către ``jucători puternici``? Ei bine, din păcate da.

Piața aurului

Înainte, era o diferență mică între piețele fizice și piețele rezervelor de active ale aurului. Da, existau solicitări foarte mari și taxe pentru livrare, însă toată lumea acorda atenție piețelor vizând contracte cu active cumpărate cu scopul de a fi revândute, considerându-le de bază. Lucrul acesta s-ar putea schimba; oamenii nu mai au încredere în piața rezervelor de active așa cum aveau înainte. În loc să capituleze de frica pierderilor mai mari, cererea pentru aur a lovit un nou record. US Mint (parte a departamentului trezoreriei americane) a vândut 63,500 uncii, impresionant, 2 tone de aur numai la 17 aprilie, ducând totalul vânzărilor pe luna aprilie la 147,000 uncii; asta însemnând mai mult decât precedentele două luni combinate. Piețele Indiei, care sunt mult mai orientate fizic pentru metalul valoros au acum un preț premium de peste $150 în piețele din Chicago. Cererile adresate dealerilor de monede au crescut odată cu scăderea prețurilor. În mod clar, astăzi, piața aurului trimite semnale diferite față de piața rezervelor de active; motivele pe termen lung, fundamentale pentru deținerea aurului fiind incontestabil favorabile. Oportunitate pentru cumpărare sau este timpul pentru a fugi? Investitorii care se bazează pe fundamentele aurului, oportuniști, vor căuta un preț cât mai mic înainte de a investi în aur și vor aștepta o redresare cât mai mare a prețului pentru a-și asuma o poziție pe termen lung. Sunteți interesați de o societate de amanet foarte bună? Vă putem ajuta! Apelați cu încredere la noi cumparam,aur