Scăderea preţului aurului continuă pe măsură ce discuţiile privind manipularea pieţei se intensifică

Preţul aurului a crescut Luni, tranzacţionându-se la un nivel de peste 1.270 $ uncia, revenindu-şi de la minimul ultimilor trei luni stabilit Vineri. În schimburile realizate după-amiaza târziu pe bursa Comex din New York tranzacţiile futures pe aur s-au încheiat la 1.272,60 $, mult sub maximele zilei de 1.292 $.

Contrar aşteptărilor pentru piaţa de aur, metalul nu s-a capitalizat în baza statutului de refugiu în perioade tulburi chiar dacă criza politică de la Washington este în plină desfăşurare.

Peste week-end nu s-a realizat niciun acord între Republicani şi Democraţi pentru deblocarea guvernului SUA sau pentru creşterea plafonului de îndatorare a SUA, chiar dacă termenul de 17 Octombrie, cand se intră în faliment, se apropie. Discuţiile privind piaţa aurului au început să conţină acuzaţii privind manipularea pieţei sau cel puţin să ia în calcul un comportament anormal de tranzacţionare după ce un ordin de vânzare masivă a blocat tranzacţiile într-o piaţă cu un volum zilnic de tranzacţii de 240 de miliarde de $. La scurt timp după ce s-a deschis Vineri bursa, preţul aurului a plonjat cu mai mult de 30 $ pe uncie până la 1.259.60 $ pe uncie, aproape atingând minimul ultimilor trei luni. Grupul CME din Chicago, care operează Comex, a declarat ca în jurul orei 8:42am (ora coastei Atlanticului) s-au supendat tranzacţiile timp de 10 secunde în urma declanşării unui mecanism de siguranţă anti-volatilitate, aparent din cauza efectuării unei vânzări de 2 milioane de uncii. Bursa a afirmat că piaţa a funcţionat cum este prevăzut şi că toate tranzacţiile se vor efectua. Site-ul FT.com îl citează pe David Govett, directorul diviziei de metale preţioase a firmei de brokeraj MarexSpectron, ca spunând că încercarea de debarasare de aproximativ 5.000 de futures de Decembrie într-o singură operaţiune pe parcursul zilei de Vineri pare a fi suspicioasă: Trader-ul veteran şi legenda Wall Street-ului, Art Cashin, care este deasemenea directorul operaţiunilor de ring a UBS, a declarat pentru King World News despre "lucrurile stranii care se întâmplă cu aurul":

Aceste mişcări devin din ce în ce mai dese şi după părerea mea, fie reprezintă încercarea cuiva de a manipula piaţa, fie acţiunea cuiva căruia chiar nu ar trebui să i se încredinţeze sumele de bani cu care aruncă peste tot

Deci, dacă se întâmplă o data poate fi un accident tehnic, sau o simplă eroare. Dar când se întâmplă de 5 ori în câteva luni, se ridică întradevăr semne de întrebare. Este făcut în mod intenţionat? Cineva încearcă să transmită un mesaj? Cineva încearcă să influenţeze piaţa? Acum o lună a avut loc pe piaţă o cădere similară a preţului aurului, când un bloc de 2.000 de contracte futures a oprit tranzacţionarea. Oscilaţia violentă de Vineri păleşte în comparaţie cu căderea de 200 $ pe uncie pe durata a două sesiuni de tranzacţionare în Aprilie. Conform unor traderi, acel declin a fost provocat de o vânzare scurtă promovată prin două tranzacţii – una de 3,4 milioane de uncii urmată de un ordin de vânzare de 10 milioane de uncii – într-o perioadă de 30 de minute, care au panicat piaţa şi au determinat începutul unei perioade de vânzare susţinută a metalului. Piaţa de “aur scriptic” a crescut exponenţial în ultimii ani cu volume de tranzacţionare ce ating acum zilnic 240 de miliarde de $, mult mai mult decât pieţele de capital S&P 500 şi Dow Jones la un loc.