Poate te-ai intrebat de multe ori de ce pretul euro scade sau creste. Si poate tie ti s-au parut intamplatoare aceste fluctuatii ale valutei.
Nimic, nu este intamplator, si intodeauna exista cauze care duc la aprecierea sau deprecierea leului.
Daca rudele voastre au venit cu valuta acasa, nu este recomandat sa o schimbi imediat. E bine sa asteptati sa treaca o perioada dupa sarbatorile de iarna, dar si sa urmariti indeaproape si evenimentele politice, atunci cand va hotarati sa schimbati valuta.
Si daca am adus vorba de politica, va spunem ca trebuie sa fiti atenti si la acest aspect, cand vine vorba de fluctuatiile valutei.
De exemplu, in timpul instaurarii unui nou guvern sau in timpul hotararii unor anumite masuri de catre guvernanti, leul este foarte instabil. Desigur, pentru o persoana care cunoaste bine piata, acesta poate fi un avantaj, stiind cand sa faca miscarea corecta. De asemenea, miscarile politice din interiorul unei tari pot influenta atat cetatenii, cat si pentru economia. Atunci cand situatia unei tari nu este definita in fata altora, oamenii aleg sa nu mai investeasca in moneda ei nationala si de aici apar si fluctuatii de curs in astfel de momente. Asa s-a intamplat si in vara anului 2012, cand Romania a inregistrat valori istorice ale monedei euro.
Momentele de criza de identitate politica din Romania pot fi motive bune pentru ca cei care au investitii in euro sa cumpere lei la preturi foarte bune.
Adevarul este ca cei mai multi dintre noi nu urmaresc constant evolutia cursului valutar si a evenimentelor ce-l influenteaza. Din dezinformare sau neatentie, riscam sa pierdem bani buni pentru ca am ales din impuls sa schimbam banii exact atunci cand avem nevoie, dar cand nu era momentul potrivit.
Cum ne avantajeaza valuta?
Daca ne uitam pe unele grafice din 2005 pana in prezent, observam ca atat valoarea monedei euro, cat si a dolarului american, au crescut constant. E adevarat ca au fluctuatii, dar intr-o imagine de ansamblu, au fost mereu in crestere.
O investite in valuta are avantajul ca poate fi valorificata oricand. E foarte usor sa schimbi valuta la orice banca sau amanet, daca vrei cursuri mai bune. Daca ai peste noapte nevoie de bani, faci rost repede de ei. In plus, daca investesti in valuta, poti sa-ti deschizi un cont de depozit in valuta. In felul acesta, stii sigur ca nu risti sa iti dispara banii din casa. Pe langa dobanda aferenta, in timp e posibil sa scoti si mai multi bani daca, mai tarziu, alegi sa-I schimbi in lei.
In plus, daca ai posibilitatea, poti solicita plata in valuta a anumitor servicii pe care le oferi (de exemplu, o casa inchiriata), iar in felul asta, nu-ti faci probleme cu evolutia monedei nationale.
Care e dezavantajul valutei?
Valuta este si ea o moneda de schimb. Ca orice moneda, ea isi poate pierde foarte mult valoarea in situatii exceptionale. Vorbim aici de criza, cataclism etc, insa prezinta o siguranta mai mare decat economiile in lei.
Daca ai facut un credit in valuta, vei avea de suferit din cauza deprecierii leului si te vei trezi cu rate mult mai mari la credit. Cel mai bine este sa ne ferim de creditele in valuta. La cum evolueaza piata valutara din Romania, leul se depreciaza in fata euro cu o viteza mai mare decat rata cresterii salariilor.
Ce alte solutii mai avem?
Poti apela oricand la o
investitie in aur. Dezavantajul este ca nu are o disponibilitate la fel de rapida ca valuta atunci cand ai nevoie de bani, in situatii de criza. E adevarat ca nu primesti nici dobanda la aur, dar evolutia cursului gramului de aur e spectaculoasa fata de evolutia cursului euro sau a dolarului american.
Va las mai jos un grafic ca sa puteti compara evolutia celor trei cursuri din 2005 pana in prezent.
[caption id="attachment_428" align="aligncenter" width="450"]
Sursa grafic: cursvalutar.dailybusiness.ro[/caption]
Indiferent de alegerea pe care o faceti, va recomandam un prieten: casa de amanet. Aceasta are intodeauna un curs mai bun decat cel al bancilor si e intodeauna disponibila sa va imprumute sau sa va ofere bani pentru aurul dumneavoastra.