Italienii invata sa investeasca in aur pe timp de criza
In cadrul politic subred in care se afla si totodata in cadrul economic si mai amenintat de recesiune, italienii incearca din rasputeri sa reajunga pe linia de plutire. Astfel, desi in trecut interesul fata de achizitiile de aur era cat se poate de scazut, bancile cu capital intern se pregatesc sa faca fata unei cereri crescute cu 50% la achizitia de aur. Aceasta atitudine in masa se bazeaza, potrivit presei din Peninsule, in primul rand pe specula creata in urma vestilor primite cu privire la economia interna si mondiala.
Astfel, numarul celor care au cumparat aur a crescut cu intre 10-50% in Italia, anul trecut, ajungandu-se atfel la o achizitie de aproximativ 3 tone de lingouri de aur. O cantitate destul de mica insa, daca ne uitam comparativ la situatia din Germania une au fost cumparate 160 de tone. Aceasta situatie insa a fost data si de anumite legi ale sistemului bancar din Peninsula. Putem presupune deci ca din cauza faptului ca marile institutii bancare nu au dorit sa-l depoziteze pentru clientela de detaliu iar bancile de metale inscrise pe lista operatorilor autorizati de Banca Italiei au lucrat artizanal, achizitiile de aur au fost ingreunate. Acum insa, dupa ce au anailzat, cam tardiv ce-i drept, situatia pe plan mondial, bancile din Italia s-au pus in miscare.
"Si în 2012 si in anii urmatori achizitiile de lingouri de aur vor fi mai masive", a afirmat purtatorul de cuvant al site-ului investitieaur.ro din Bucuresti . "Oamenii care cumpara aur in cantitate mare si il ingroapa in gradina sau il ascund in pereti de rigips, asa cum au facut clienti de-ai nostri in ultimele saptamani, cauta in aur siguranta pentru viitor si nu se gandesc sa-l revanda peste o luna sau un an", spune Andrei Margineanu de la compania specializata in lingouri si monezi de aur Active Gold Invest.
Insa, se pare ca nu italienii get beget sunt cei care speculeaza valoarea metalului pretios, ci in special est-europenii, printre care si romani.
"Pentru ca prin acele parti au trait recent adevarate tragedii, războaie si colaps economic si au putut constata ca valoarea unei valute se poate prabusi intr-o clipa, in timp ce cea a aurului rezista, iar pe termen lung, creşte', a explicat Andrei Margineanu acest fenomen.
Fara TVA
Un alt factor care a pus in miscare investitiile in aur in Peninsula este lipsa TVA-ului. Insa, desi asupra aurului ca investitie nu se aplica TVA, nu inseamna ca omul este scutit de fisc. Astfel, la vanzare, se plateste un procent de 20% din orice castig iar suma este calculata prin scalarea costurilor legate de tranzactie, daca exista documente de achizitie. In lipsa acestora insa, taxa de 20% se calculeaza pe o suma forfetara egala cu 25% din pretul de vanzare.
In pofida acestor taxe, profitul pentru cel care efectueaza tranzactii este iminent. Monetizarea aurului insa ii cam pun pe ganduri pe analisti. Unii sunt de parere ca pretul aurului va scadea la nivel mondial iar altii sunt de parere ca isi va mentine traseul ascendent. Previziunile acestora din urma se bazeaza pe faptul ca aurul a ramas timp de un deceniu la valoarea de aproximativ 500 dolari uncia, iar apoi, intre inceputul de secol si anul trecut a crescut pana la cotatia de 2.000 de dolari.
Portite si legi ale sistemului bancar
In primul rand, in Italia, pragul maxim pentru achizitie cu cash de aur este de 1.000 de euro. Cei care doresc sa investeasca sume mai mari au nevoie de un cec sau un transfer bancar. In acest fel intra direct in baza de date a Politiei, Garzii financiare si a BankItalia, unde este inregistrat ca vanzator. In acest fel intra sub incidenta taxelor necesare despre care am mentionat mai sus.
Tocmai pentru a evita acest lucru, multi est-europeni aleg sa faca zeci de tranzactii mici, in loc de una mare. Si tocmai pentru ca sistemul bancar le permite, prin intermediul unor programe bine puse la punct.
Astfel, de exemplu, Banca Etruria, din Arezzo a lansat contul de depozit ''Aurul Adevarat'' - 536 de clienţi cu depozite medii de 86.000 de euro, sau 2 kg de aur - care are peste o mie de achizitori ce acumuleaza aur pentru 150 de euro pe lună, iar in iulie va extinde oferta la mici lingouri de 10 de grame (putin peste 400 de euro).
"Avem mai multe cereri de aur, 50 sau 60 de clienti vor adera deja in prima luna, fara nicio promovare. Apoi vom face publicitate si numarul lor va creste", spune directorul financiar Gianluca Beccaria.
Acest sistem este bazat in primul rand pe beneficiile aduse de tranzactiile online, sustin cei care l-au pus in aplicare. Astfel, serviciul mentionat mai sus, care faciliteaza tranzactiile rapide si sigure, a fost conceput in colaborare cu "Directa", o companie specializata in tranzactionare on-line, care are acorduri cu aproximativ 180 de banci mici si mijlocii din Peninsula.
Insa, precautia este mereu binevenita. Tocmai pentru ca fiecare operator practica comisioane diferite. Punctul de pornire este mereu insa cotatia aurului la nivel mondial, in prezent 42 de euro gramul.
Asadar, in concluzie, in Italia marii si micii investitori se indreapta din ce in ce mai mult catre investitiile in aur. Cu toate acestea, potrivit ultimelor studii in domeniu, s-ar putea sa fie cam tarziu chiar si pentru ei, tocmai din cauza recesiunii. Asa ca cei din tarile care inca nu au fost lovite atat de greu de criza, a aparut iminentul sfat de a achizitiona cat mai mult aur, daca au finantele necesare.