Prețul aurului crește cu 55$ datorită Rezervei Federale Americane

Prețul aurului a crescut cu peste 55$ (și anume peste 4%) către un maxim de 1,364$ pe uncie la sfârșitul ședinței de tranzacționare de miercuri după ce Rezerva Federala a anunțat că nu va reduce sumele alocate programului de stimulare economică.

Deși era de așteptat ca președintele Ben Bernanke să anunțe reduceri de 10 până la 20 miliarde de USD în programul de stimulare economică ce ajunsese la 85 miliarde USD lunar, un vot de 9:1 împotrivă a produs un real șoc pieței. Declarația oficială a FED susține faptul că scăderea numărului locurilor de muncă, creșterea recentă a ratelor de dobândă și scăderea investițiilor guvernamentale restrâng creșterea economică. După o ușoară creștere inițială, prețul a explodat în timpul conferinței de presă ce a urmat anunțului Rezervei Federale.

"După cum a arătat și decizia de ieri, achizițiile de active nu au un destin prestabilit"

Bernanke explică: “După cum a arătat și decizia de ieri, achizițiile de active nu au un destin prestabilit”, adăugând că deși e posibil ca decizia de reducere să aibă loc in decursul anului, totul depinde de mediul economic. Programul de ușurare cantitativă a Băncii a pompat mai mult de 3600 miliarde USD in piețele financiare, ceea ce a slăbit dolarul și a crescut riscul inflației. Acest program distruge mitul aurului ca protecție împotriva inflației. Prețul aurului a crescut cu aproape 60% de la anunțarea programului de ușurare cantitativă din decembrie 2008, când aurul era cotat la 837$/uncie. Dar prețul metalului a scăzut cu peste 300$ în 2013 și fără un puternic catilizator pentru ca prețurile sa crească se preconizează ca va avea loc sfârșitul ciclului ce a început acum 13 ani. Prețul aurului a atins maximul la 1,909$ în 23 august 2011.