Vindeti aurul ca sa scapam de recesiune!
Un titlu destul de indraznet, mai cu seama daca avem in vedere ca situatia economica la nivel mondial ne forteaza instinctul sa tinem cat putem de aproape bunurile materiale, lichiditatile si proprietatile. Preturile mici, ofertele putine dar si frica de a nu ramane fara obiectele pretioase sau de valoare ne determina, uneori, sa actionam irational. In astfel de momente, cea mai buna abordare pare a fi sa stam si sa asteptam.
Da! Asta trebuie sa fie. Dar v-ati gandit vreodata ca daca stam si asteptam TOTI, nimic nu se va intampla? V-ati gandit vreodata ca daca economiile mondiale nu merg inainte, ci doar regreseaza, asteptarea noastra ar putea sa se dovedeasca fatala? Este foarte probabil ca bunurile materiale pe care le detinem acum sa nu mai fie nici pe jumatate la fel de valoroase in viitorul apropiat. Asadar, ce avem de facut? Raspunsul pare simplu, mai ales daca analizam miscarile pe care le fac unii dintre cei mai consacrati oameni de afaceri din lume.
Spre exemplu, voorbim despre Paul Tustain, CEO la BullionVault, una dintre cele mai rezistente si blindate companii din lume. El crede ca valoarea adevarata a aurului este, de fapt, mai mare decat cea practicata pe piata, desi pretul metalului pretios creste de 6 ani incoace.
"Aurul poate sa va salveze intr-o situatie financiara delicata. Valoarea de azi a aurului este cauzata de faptul ca guvernele noastre s-au purtat iresponsabil. Ne apropiem din ce in ce mai mult de republicile bananiere care sunt in criza de 100 de ani", declara la un moment dat Tustain.
Asadar, afaceristul sfatuieste oamenii sa investeasca in aur. O fi bine oare? Nimeni nu poate sti cu certitudine de 100%, mai ales ca in ziua de azi, predictiile multor nume rezonante din economie au esuat in a se adeveri. Insa, la o analiza mai atenta, se pare ca Tustain are un mesaj mai adanc de transmis. El sugereaza ca o crestere a pretului aurului destabilizeaza, de fapt, economia. Acest lucru este cauzat si de faptul ca multe state gireaza cu aur atunci cand cer imprumuturi la bancile semi-mondiale, fie ca este vorba de aur din propria rezerva de stat, fie de aur descoperit in mine, fie mostenit de la generatiile trecute, fie – Atentie! - cumparat de la cetateni.
Desi pare indraznet si pripit, sa ne imaginam ca multi din cei care detin cantitati destul de mari ale metalului pretios aleg sa le arunce pe piata? Oferta ar creste instant, la fel si gradul de concurenta, ceea ce ar putea duce, ipotetic vorbind, la o scadere a pretului aurului. Procesul ar fi benefic, avand in vedere ca TOATE bancile din lume se raporteaza la valoarea aurului si ca aceasta valoare DA GREUTATE bancnotei.
In concluzie, este decent sa putem afirma ca odata ce, la nivel mic, la nivel individual, alegem sa punem lucrurile in miscare, sa vindem, sa cumparam la pretul pietei si sa incercam sa invartim rotitele economiei, vom reusi sa incepem sa ne urnim din loc. Din fericire, exista si cei care pot facilita acest lucru pentru noi: corporatii specializate precum Creditamanet, al caror scop este tocmai...ati ghicit...sa cumpere aur de la voi!