10 curiozitati despre Aur!
Aurul nu este nici cel mai valoros nici cel mai pretios metal, dar totuşi oamenii îl apreciază mult peste restul metalelor. Cândva considerat premiul zeilor, acest metal îşi merită rolul său în istorie.
1. Zâmbetul strălucitor
Zâmbetele strălucitoare pline cu dinţi de aur nu sunt exclusive doar celebrităţilor din scena muzicală curentă. Procesul de înfrumuseţare a dinţilor folosind coroane de aur începe cu Etruscii în jurul anului 166-201. În final practica s-a pierdut pentru mai bine de 1000 de ani reapărând în secolul 16 în Europa.
2. Verigheta norocoasă
Egiptenii antici au creat primul inel de căsătorie prin împletirea plantelor ce creşteau pe malurile Nilului. Un inel de aur era prea valoros totuşi ca monedă de schimb şi nu era folosit ca podoabă. Când monedele au înlocuit inelele ca valoare de schimb, bijuteriile au devenit o dovadă a bogăţiei, şi totuşi inelele de aur aveau prea multă valoare pentru un concept aşa sentimental precum căsătoria.
În cele din urmă, sa ajuns în obişnuinţă ca pretendentul să prezinte viitoarei soţii cu un inel de aur astfel arătând încrederea lui în ea. Această practică a dus la folosirea aurului ca cel mai popular material pentru verighetă.
3. Pirateria până la mormânt
Cerceii de aur de la urechile piraţilor nu erau declaraţie de fashion. Dacă un pirat murea pe mare şi corpul său ajungea pe o plajă necunoscută, cerceii îi plateau înmormântarea. Piraţii îşi gravau uneori locul de baştină pe cercei în speranţa că trupul putea fi întors la familie.
4. Desertul auriu
În materie de decoraţiuni, aurul poate imbraca mai mult decât corpurile umane. Acest metal este folosit în mod opulent pe glazurile unora dintre cele mai scumpe mancăruri din lume. Titlul celui mai scump desert din lume se duce către o prăjitură cu preţul de 34.440$. Ingredientele elaborate includ un diamant de 2 carate si o foita comestibilă de aur .
5. Investiţii pe termen lung
India este clasată ca cel mai mare consumator al lumii de aur şi cel mai mult din acest aur devine bijuterii. Şi să nu credeţi ca vanitatea şi aparenţele sunt motivele principale, bijuteriile de aur reprezinztă o metodă de a conserva avuţia şi de a genera lichidităţi în timpul unei crize.
Preponderent, femeile practică aceasta metodă de preservare a avuţiei. Deşi bijuteriile sunt investiţia tradiţională, femeile topesc bijuteriile în monede şi lingouri când descoperă ca au prea multe accesorii de purtat.
6. O greșeală de aur
După descoperirea câtorva pepite de aur în apropiere de Los Angeles, autoritățile Mexicane au trimis specialiști pentru a prospecta zona cu privire la zăcămintele de aur existente. Ministrul de Interne mexican a primit mostre din cele 2000 uncii colectate. El a decis ca descoperirea e saracă în comparație cu rezervele minerale ale statului Mexic.
Dacă Ministrul ar fi luat altă hotărâre, poate că Mexic nu ar fi cedat California Statelor Unite la data de 2 Februarie 1848 – la doar nouă zile după cea mai mare descoperire de aur din istorie. Goana după Aur din California a început cu descoperirea istorică a aurului de la Sutter’s Mill din 24 Ianuarie 1848.
7. Job-ul de vis
Mulți copii visează la o slujbă care să implice a mânca înghețată. Sincer, și o parte din adulți le împărtășesc visul. Degustătorii profesioniști de înghețată au acest job de vis. Interesant este faptul că indiferent dacă testează calitatea unei arome existente sau degustă un nou sortiment, aceștia își fac treaba folosing o lingură de aur.
De ce ar folosi o lingură de aur? Plasticul, lemnul și alte materiale au fiecare gustul specific. Indiferent cât de puțin se simte la gust, aceste arome se amestecă cu inghețata și pot copleși prezența subtilă a unora dintre ingrediente. Aurul nu are gust, așa că lingurile de aur lasă inghețată să călătorească prin papilele gustative ale degustătorului.
8. Nu e ceea ce pare
Având aproape 3 metri înălțime și cântărind șase tone, statuia lui Buddha de Aur este cea mai mare statuie din lume realizată din aur masiv. De frică să nu fie furată sau distrusă de invadatorii din Burma, statuia a fost invelită într-un înveliș din plastic, iar în timp amintirea aurului din interior a dispărut din memorie.
Decizia de a muta statuia într-o nouă cladire in 1950 a dezbrăcat-o de mască după ce a fost scăpată accidental de macaraua care o transporta. Plasticul a crăpat si statuia originală din aur a ieșit la iveală, dezvăluindu-i gloria inițială.
9. O problemă de perspectivă
Zvonuri referitoare la aur au stârnit interesul pentru explorarea Americii, aceste zvonuri generând expediții precum cea a lui Columb. Iată o schimbare de situație amuzantă: oamenii care populau acele zone nu erau interesați de aur și îl dădeau la schimb pentru mărgele colorate.
10. Judecând aparențele
Sărurile de aur fac parte astăzi din remediile farmaceutice pentru tratarea artritelor deoarece au proprietăți anti-inflamatoare. Oamenii din Evul Mediu mâncau aur dintr-un alt motiv: Ei credeau că tot ce este frumos trebuie să fie și sănătos!