ȘTIRE: Prețul aurului ar putea scădea la 1.000 USD datorită îmbunătățirii nivelului ocupării forței de muncă și economiei

Vineri, prețul aurului a suferit o nouă lovitură o dată cu lansarea raportului privind nivelul ocupării forței de muncă în SUA, care s-a dovedit mai puternic decât se estimase. Ca rezultat, analiștii se așteaptă să vadă prețuri mai mici în viitorul apropiat.

Guvernul a raportat o creștere de 195.000 de locuri de muncă în Iunie, în condițiile în care așteptările au fost pentru 155.000 până la 166.000 noi locuri de muncă.

Mai mult, calculele pentru ultimele două luni anterioare au fost revizuite la un nivel mai mare. Potrivit reviziei, raportul din luna Iunie privind ocuparea forței de muncă a arătat faptul că economia SUA a depășit așteptările economiștilor, creând cu aproximativ 100.000 de locuri de muncă mai mult, a declarat Peter Buchanan, economist senior la CIBC World Markets. Începând cu ora 10:14 a.m. EDT, prețurile aurului aferente lunii August au scăzut cu 40,70 USD, la 1.211,20 USD per uncie; cu un minut înainte ca raportul să fie publicat, contractul se tranzacționa la 1.241 USD.

„Nu există motive să efectuați tranzacții pe termen lung cu aur în acest moment”

, a declarat Sterling Smith, specialist contracte futures în cadrul Citi Institutional Client Group. Deși raportul privind ocuparea forței de muncă a fost pozitiv, Smith declara că nu consideră că va fi suficient pentru a forța Rezerva Federală să reducă imediat programul său lunar de cumpărare obligațiuni în valoare de 85 miliarde de USD. Acesta spune că se așteaptă ca Rezerva Federală să mai solicite cel puțin două rapoarte privind ocuparea forței de muncă, și abia apoi să fie posibil să acționeze prin Noiembrie. Buchanan a declarat că se așteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să își reducă achizițiile de bunuri în Octombrie. Deși numărul noilor locuri de muncă a fost mai bun decât se preconizase, Buchanan a spus că alte informații obținute nu au fost atât de puternice pe cât era de așteptat. Pentru moment însă, ambii analiști se așteaptă ca piețele să stabilească o strategie de ieșire mai devreme decât mai târziu, lucru care va fi negativ pentru prețul aurului. Smith declara că pe termen scurt, aurul ar putea testa un preț de 1.000 USD per uncie. „Putem scădea mai mult? Bineînțeles că putem,” a mai declarat acesta. „Dacă așteptați vești bune cu privire la evoluția aurului, vă îmbătați cu basme și speranță. În acest moment, piața este prinsă într-o tendință în scădere”. Michael Widmer, strateg pe metale pentru Bank of America Merrill Lynch, a fost de acord că prețurile ar putea atinge 1.000 USD dacă economia SUA continuă să se redreseze iar ratele dobânzilor continuă să crească.

„Nu există multe avantaje în direcția aurului în acest moment,” a declarat acesta. „Dezvoltarea se redresează și nu există semne de inflație”.

Slăbiciunea aurului este reflectată și de puterea dolarului american, care nu numai că a urcat Vineri după lansarea raportului privind ocuparea forței de muncă, dar a prins un avânt semnificativ Marți, după ce Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au lansat declarații pacifiste privind politica monetară.