Cum să investești în aur. Ghid pentru începători
Simbol al valorii și stabilității de-a lungul istoriei, aurul este astăzi tot mai atractiv nu doar pentru bănci și marii investitori, ci pentru toți oamenii care simt nevoia de stabilitate financiară în contextul economiei globale imprevizibile și a inflației. Investitorii pot opta pentru achiziția de aur fizic sub formă de lingouri și bijuterii sau pentru investiții în companii din industrie listate la bursă.
Contextul actual este potrivit pentru investiția în aur, al cărui preț va continua să crească, potrivit specialiștilor. Datorită cererii ridicate și situației economice și geopolitice globale, maximul istoric atins în 2024 este
de 73.350 euro/kg, înregistrând o creștere de aproximativ 23% de la începutul anului. Așadar, se estimează că în 2025 prețul aurului va continua ritmul de creștere.
Lingouri sau bijuterii din aur? Ce tip de investiție este mai avantajoasă? Achiziția lingourilor din aur este cea mai rentabilă pe termen lung datorită valorii apropiate de prețul spot al aurului și lipsei costurilor adiționale. În schimb, bijuteriile din aur aduc și beneficii non- financiare, prin valoarea estetică sau sentimentală. Ambele au un principal avantaj comun, acela de a se converti în lichiditate imediată oriunde în lume, cu o valoare în constantă creștere.
„Aurul este unul dintre cele mai tranzacționate active”, spune Cosmin Popovici, CEO MAGNOR, companie care pune la dispoziția clienților cea mai diversificată platformă de tranzacționare pentru aur, electronice și produse de lux. „Asistăm la o adevărată goană după aur la nivel mondial, dar și la noi în țară. Oamenii sunt interesați de acest metal pentru că simt nevoia de stabilitate și siguranță financiară, iar achiziția de aur vine la pachet cu aceste beneficii”, mai spune CEO-ul MAGNOR, retailer care comercializează atât bijuterii noi din aur, cât și lingouri din aur.
Lingouri vândute în aparate automate la magazine de proximitate
În Coreea de Sud, lingourile din aur se vând la automatele de la supermarket, la un loc cu băuturile răcoritoare, notează Japan Times. Automatele de vânzare a aurului nu sunt o noutate, pentru că oferta „Gold to go” există încă de acum 14 ani. Nouă este însă amploarea pe care a luat-o fenomenul. Incertitudinea economică la nivel global stimulează cererea pentru aceste active de refugiu, iar aurul se cumpără propriu-zis ca pâinea caldă la automatele de vânzări. Lingouri cu gramaje mici se achiziționează cu ușurință și din aeroporturi, supermarketuri sau hoteluri din Statele Unite și multe alte țări europene.
„Lingourile din aur sunt o modalitate sigură și profitabilă de diversificare a portofoliului. Au grad de puritate maxim și valoare ușor de determinat, bazată pe greutate și numărul de karate. Aurul oferă protecție suplimentară împotriva fluctuațiilor pieței și este un capital recunoscut internațional, care își apreciază valoarea în timp. Așadar, interesul crescut pentru aur este explicabil, cu atât mai mult cu cât oferta este limitată. În același timp, există un trend tot mai accentuat al microinvestițiilor”, mai spune CEO-ul MAGNOR, care recomandă achiziția de lingouri sau bijuterii din aur de la retaileri care pot garanta autenticitatea produselor.
Companie cu experiență pe piață de peste 16 ani, lider de piață și de reputație, MAGNOR oferă clienților atât posibilitatea să opteze pentru lingouri sau bijuterii de aur din portofoliul său, cât și să depoziteze aceste valori, în condiții de maximă siguranță, în oricare dintre magazinele sale.