Vineri, cotația aurului a coborât la cel mai scăzut nivel înregistrat în 2010, la sub 1.200 USD, sumă care reprezintă costurile suportate de mulți mineri pentru a produce o uncie, analiștii raportând CNBC că minerii vor fi “grav” afectați dacă prețurile rămân la acest nivel.
Andrew Su, Director Executiv al Compass Global Markets a declarat că costul mediu de producție a
aurului în Australia, căminul unora dintre cei mai mari mineri de aur din lume, a crescut de la 500 USD per uncie în 2007, la peste 1.000 USD per uncie anul acesta.
“Părerea mea este că costurile oficiale, costurile în realitate, sunt semnificativ mai mari decât 1.000 USD. În consecință, destul de multe mine de aur din Australia au fost închise,”
a declarat Su în ziua de Vineri.
“Câteva companii chiar au dat faliment și s-au înregistrat și numeroase concedieri în rândul unor mineri principali precum Newcrest, Barrick și Silver Lake Resources.”
Su a adăugat și faptul că costurile fixe precum salariile muncitorilor se află într-o creștere semnificativă, în timp ce prețurile aurului au scăzut, punând și mai multă presiune asupra operațiunilor minerilor. În opinia experților din industrie, costul total de producție variază între 1.000 și 1.200 USD per uncie, în funcție de amploarea operațiunilor respectivei companii miniere care exploatează aurul. Cu siguranță se întâmplă mult mai multe în planul din fundal decât ceea ce auzim noi. Companiile miniere care exploatează aurul se luptă să se mențină pe piață,” declară Su.
„Am avut câteva companii care înregistrează costuri cu mult peste 1.000 USD, și acestea vor resimți strâmtorarea.”
Traseul aurului încă din Aprilie a fost amplificat săptămâna aceasta, lingoul de aur fiind pe cale să înregistreze cel mai prost trimestru cel puțin încă din 1968, pe fondul unor griji continue cu privire la micșorarea progresivă a cantității de bani creată în contextul politicii de ‚quantitative easing’ (politică monetară neconvenţională – bănci care creează bani „ex nihilo”, (fără suport în economia reală) de către Rezerva Federală a SUA.
Vineri, aurul a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 3 ani, și anume la 1.180,48 USD în dimineața zilei de tranzacționare de Vineri în Asia și a scăzut cu aproape 14 procente sau aproximativ 200 USD per uncie de la începutul ultimei săptămâni. În acest context, minerii de aur au resimțit presiunea. Acțiunile companiei Newcrest Mininig listată în Sidney, al treilea cel mai mare producător de aur din lume, au scăzut sub 2 procente în dimineața zilei de tranzacționare, și au scăzut cu peste 52 de procente din Aprilie. Acțiunile companiei canadiene Barrick
Gold, cea mai mare companie minieră care exploatează aurul din lume, listate la bursa din New York, au scăzut de asemenea cu aproape 50 de procente din Aprilie.
Probleme de profitabilitate
Ric Spooner, analist șef de piață pentru CMC Markets, a declarat că scăderea prețului aurului sub nivelul de 1.200 USD per uncie, reprezintă nivelul care va impune probleme de profitabilitate minerilor, și în special minerilor mici „Unii mineri pot reține – în funcție de situația fluxului de numerar – parte din producție și inventar pentru o vreme, doar pentru a vedea ce se întâmplă,” a declarat Spooner.
„În acest moment ne aflăm în acea zonă în care vom începe să vedem mult produs marginal (producție suplimentară) de la multe dintre companiile miniere mici.”
Su și-a susținut declarația adăugând faptul că companiile miniere vor începe să-și închidă câteva dintre cele mai costisitoare mine, vor cheltui mai puțin în explorare și în general vor investi mai puțin. Potrivit rapoartelor presei locale, companiile australiene mai mici care și-au încetat activitatea în ultimul an includ
Central Norseman Gold și Navigator Resources. Cu toate acestea, potrivit lui Su, sugestiile potrivit cărora aurul va scădea și mai mult sub nivelul de 1.000 USD sunt puțin probabile, acesta spunând că asta ar însemna că majoritatea minelor din Australia ar deveni neprofitabile.
„Prețurile pot scădea sub acest nivel pentru o perioadă scurtă de timp, dar cred ca economia este de așa natură, încât întreaga industrie va înceta să existe în situația în care cotația aurului scade și mai mult,”
a declarat Su.
Prețurile aurului ar trebui să înceapă să se stabilizeze îndată ce se va înregistra o reducere semnificativă a ofertei, în contextul în care companiile miniere se restructurează, a adăugat Su.
„Această scădere a prețului aurului nu se datorează cu adevărat ofertei și cererii – Se bazează pe probabilitățile cu privire la acțiunile Rezervei Federale,”
a declarat Su.
„Cred că la un moment dat de-a lungul acestei situații, prețurile aurului vor începe pur și simplu să urce, întrucât producția va reduce semnificativ oferta.”