Record istoric la pretul aurului, atat in euro, cat si in lei
Pretul aurului a atins un nou nivel record in moneda unica europeana, de aproximativ 1.380 de euro pe uncie. In cazul Romaniei, deprecierea leului a facut ca pretul aurului sa atinga, vineri - 5 octombrie, un nivel maxim record, un gram de metal pretios depasind 202 lei.
Moneda noastra nationala s-a depreciat si pe 5 octombrie, pierzand 0,59% in fata monedei unice europene. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs oficial de 4,5694 lei/euro. In acest context, pretul aurului a atins, pentru a doua zi la rand, un nivel maxim record si in Romania. Practic, a crescut de la 201,6810 lei/gram cât s-a inregistrat joi, la 202,0812 lei/gram, vineri.
„24h Gold” anunta o crestere record si in euro, care a avut loc pe fondul actiunilor mai multor banci centrale din lume care incearca sa salveze economiile statelor lovite de recesiune.
Masurile bancare au determinat numerosi investitori sa caute un refugiu in aur, doar de la inceputul lui septembrie fiind cumparate aproximativ 75 de tone de aur prin fondurile tranzactionate la bursa pe metalul pretios.
Fondurile tranzactionate pe bursă (ETF-urile), precum actiunile SPDR Gold, se asteapta sa aiba cele mai mari incasari trimestriale de peste un an incoace: 3.285 milioane de uncii, informează Reuters.
Totodata, investitorii fac cele mai indraznete pariuri pe aurul cumparat pentru revanzare, din ultimele 12 luni.
Aceasta evolutie a aparut dupa ce marile banci centrale ale lumii au luat masuri pentru salvarea economiilor. Mai intai, Banca Centrala Europeana a promis ca va cumpara cantitati neliminate de eurobonduri, pentru ca, ulterior, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii sa lanseze al treilea program de facilitare cantitativa. Rezerva Federala a SUA (Fed) urmeaza sa pompeze, lunar, inca 40 miliarde de dolari in economia SUA, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii. Saptamana trecuta, Banca Centrala a Japoniei si-a lansat propriile stimulente monetare.
Motivand cresterea record a pretului aurului, analistul Barclays Suki Cooper, specializat pe tranzactiile ce vizeaza metale pretioase, a declarat pentru Financial Times: „Aurul si-a gasit, intr-un final, catalizatorul pe care il astepta de mai bine de un an, dupa ce Fed a anuntat ca-si redeschide programul de facilitarea cantitativa”.
Un alt motiv al recordului istoric in euro se regaseste in continuele turbulente fiscale din Europa, mai cu seama din Spania.
Cea mai mare regiune autonoma a Spaniei, Catalonia, are o economie la fel de mare ca a Portugaliei. Probleme survin insa din datoria de 42 de miliarde de euro pe care se zbate sa o acopere. Catalonia a cerut deja ajutor financiar de cinci miliarde de euro de la guvernul central de la Madrid. Insa sprijinul financiar se cumuleaza cu povara datoriei deja existente. Cireasa de pe tort a sfidarii consta in refuzul Cataloniei de a implementa masurile de austeritate. Pe langa asta, o evaluare bancara la nivelul Spaniei a aratat ca 14 dintre marile banci ale tarii vor avea nevoie de 60 de miliarde de euro, capital nou.
Asadar, nu este mare surpriza ca cererea pentru lingouri si monede de aur in Europa a crescut cu 15% in al doilea trimestru, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
Un alt motiv al cresterii pretului aurului este aprecierea monedei nationale a Indiei, rupia, in conditiile in care tara este cel mai mare consumator de aur de pe Glob. In cea mai mare parte a anului 2012, vanzarile au mers mai lent in India, pe fondul cresterii taxelor aplicate importurilor de metal pretios, impuse de guvernul indian cu scopul de a reduce vanzarile de aur. Cu toate acestea, aprecierea rupiei indiene a facut investitiile in aur mult mai apetisante. Astfel, vanzarile au atins cel mai inalt prag din ultimele doua luni.